Avioero ja ositus - Mitä odottaa, kun ottaa yhteyttä asianajajaan osituksen tiimoilta?

Hyvin usein, ositus saattaa jäädä odottamaan oikeaa aikaa eron jälkeen. Toisinaan ositus saattaa olla tekemättä vuosia, kun kumpikaan ei ole halunnut viedä asiaa eteenpäin. Kynnys lakiavun hankkimiseen voi olla suuri tai yksinkertaisesti ei ole voimavaroja viedä kaikkia asioita eteenpäin eron kuohuissa.

 

Miksi ositus kannattaa tehdä mahdollisimman pian?

Joskus tilanne jää hieman epäsuhtaan, jos toinen puolisoista jää asumaan entiseen yhteiseen kotiin ja toinen joutuu hankkia itselleen uuden asunnon. Tämä voi olla tilanne, ettei yhteiseen kotiin ns. valmiiseen pöytään asumaan jäänyt ole motivoitunut osituksen edistämiseen, kun taas toinen puolisoista voi asua heikentyneissä olosuhteissa, koska hänen varallisuutensa on kiinni yhteisessä avio-oikeuden alaisessa omaisuudessa.  

Ensimmäinen tapaaminen asianajajan kanssa

Ositus kannattaa myös saattaa loppuun sen vuoksi, että koskaan ei tiedä, jos toiselle sattuu jotain. Perunkirjoitusta tehdessä, tilannetta ei helpota se, että ositus on tekemättä.

Useimmiten ositusasiakas tulee toimistoomme varaamalla maksuttoman alkukartoituksen ajan. Siinä käydään läpi tilannetta alustavasti ja saa ohjeistuksen, miten me voimme jatkossa auttaa. Osa jää pohtimaan vielä toimeksiannon aloittamista ja toiset ovat valmiit laittamaan ositusasian eteenpäin.

Osituksen prosessi – mitä seuraavaksi?

Osituksen edellytys on, että avioero on laitettu vireille, esimerkiksi sähköisen avioerohakemuksen avulla. On hyvä, jos on selvittänyt avioeron virallisen vireilletulopäivän käräjäoikeuden asiakirjoista. Yleensä mikäli toinen osapuoli ottaa meihin yhteyttä, lähetämme toiselle osapuolelle kirjeen. Kirjeessä pyydämme, että hän toimittaa meille tiedot varoistaan ja veloistaan, eron vireille tulohetkellä. Samanaikaisesti asiakkaamme toimii samoin. Asianajaja, jota avioerojuristiksikin voidaan tässä tilanteessa kutsua, tekee osapuolten toimittaman materiaalin pohjalta osituslaskelman.

Osituslaskelman laatiminen ja neuvottelut

Osituslaskelma käydään oman asiakkaan kanssa läpi ja sovitaan, millainen ehdotus sopimusosituksesta vastapuolelle annetaan. Osapuolet voivat myös ilmaista, mikäli heillä on toive saada jokin omaisuuserä osituksessa itselleen tai ei ole mahdollisuutta pitää itsellään. Myös vastapuolelle toimitetaan kertynyt materiaali, kuten omaisuuden arviot ja saldotodistukset. Vastapuolelta pyydetään vastausta ehdotukseen määräajassa.

Sopimuksen laatiminen ja kustannukset

Tämän jälkeen voidaan käydä useita neuvottelukierroksia tai kokoontua vaikka saman pöydän ääreen neuvottelemaan. Ehdotusta ja laskelmia voidaan täydentää hankkimalla vaikka uusi arvio tai ensimmäinen arvio, jollekin omaisuuserälle, jonka arvosta osapuolilla on eriävä näkemys.

 Mikäli osapuolet päätyvät sopuun, laatii asianajaja ositussopimuksen, jonka osapuolet tarkistavat (vastapuoli mahdollisesti oman juristinsa kanssa) ja se allekirjoitetaan. Sopimuksen laadinnasta aiheutuvista kustannuksista (toimistomme hinnoittelun näet täältä) osapuolet vastaavat yleensä yhdessä, koska asiakirja hyödyttää molempia osapuolia.

Ositus toimenpiteen hinnaksi tulee tällöin yleensä toimistomme asiakkaalle tuntihinnoittelun mukaisesti asianajajan käyttämä työaika ja lisäksi puolet sopimuksen hinnasta.

Miten ositus hoidetaan, jos osapuolet toimivat yhdessä?

Osapuolet voivat myös lähestyä asianajaa yhdessä. He voivat toimittaa materiaalin ja pyytää tekemään osituslaskelman ja ositussopimuksen toivomallaan tavalla. Osituslaskentaan voi perehtyä kotonakin, OSITUKSEN ABC verkko-oppaan avulla. Oppaan avulla voi osapuolilla olla jo selkeä näkemys, miten ositus lasketaan ja paljonko esimerkiksi toinen osapuoli on valmis maksamaan tasinkoa. Opas on hyvä apu silloin, kun osapuolet kykenevät neuvottelemaan ja pyrkivät saavuttamaan sovinnollisen ratkaisun. Tällöin he voivat tilata vain haluamansa sisältöisen ositussopimuksen ja vastaavat sen kustannuksista puoliksi tai muutoin sopimallaan tavalla.

Mitä tapahtuu, jos osituksesta syntyy riitaa?

Avioeron kustannukset voivat nousta aivan toisenlaisiin lukemiin siinä tapauksessa, että omaisuutta on paljon ja sen arvosta on riitaa ja asiaan joudutaan määräämään pesänjakaja. Pesänjakaja ei aina ole huono vaihtoehto, koska toisinaan riidat ratkeavat nopeasti hänen tullessa mukaan prosessiin. Mutta toisinaan pesänjakajan työ kestää vuosia ja osituskokouksia pidetään paljon, tulkittavana voi olla vaikeaselkoinen avioehtosopimus. Silloin osituksen kustannukset nousevat useisiin tuhansiin euroihin.